Een kijkje in de wereld van eSports: DE topsport van deze generatie

Rustig op een zondagmiddag, onderuitgezakt op de bank, met een controller in de hand. Gamen is voor kinderen (en volwassenen!) een heerlijk tijdverdrijf. Maar er is een steeds groter wordende groep die gamen bloedserieus neemt en er zelfs een fulltime baan van heeft gemaakt: eSporters!

Huh, eSports? Wat zijn dat dan? Misschien heb je jouw kind er wel eens over horen praten. In dit blog vertellen wij je alles wat je moet weten over deze razendsnel groeiende tak van sport.

Wat zijn eSports?

eSports staat voor electronic sports en is de naam voor het competitief spelen van computergames. Niet alle games worden tot de eSports gerekend, maar enkele bekende voorbeelden zijn: Counter Strike, FIFA, League of Legends, Starcraft, Heartstone, Overwatch, Rocket League en DOTA 2.

Al deze games worden op enorm hoog niveau gespeeld op gigantische evenementen. Vaak zijn het tactische spellen die in teamverband gespeeld worden en veel training nodig hebben.

 

Het grootste DOTA 2-toernooi ter wereld in Seattle

 

Wie zijn de eSports fans?

Het zal je vast niet verbazen om te horen dat de meeste eSport fans jonger dan 25 zijn. Ruim eenderde van de fans is zelfs tussen de 14 en 20 jaar oud. Het grootste gedeelte van de fans is mannelijk, maar dat betekent niet dat het enkel een mannenwereld is.

Door de toenemende invloed van youtubers, vloggers en live-streamers komen kinderen steeds eerder in aanraking met eSports. De kans is dus groot dat ook jouw kinderen sommige eSports volgen! Misschien hebben ze het er wel eens over tijdens het eten, of met vrienden?

eSports op het hoogste niveau

Net zoals met elke sport zijn er ook in de eSports professionele competities. Tijdens deze competities nemen professionele game-teams het tegen elkaar op in een serie wedstrijden. Soms worden er tijdens een toernooi verschillende games gespeeld, maar meestal beperkt een competitie zich tot één videogame.

Deze professionele toernooien lijken enorm veel op ‘echte’ sportwedstrijden. Spelers nemen het tegen elkaar op in enorme stadions die tot de nok toe gevuld zitten met juichende toeschouwers.

Het team dat aan het einde van het toernooi als winnaar uit de bus komt kan dikwijls met een dikke cheque en mooie trofee naar huis. Zo was er tijdens The International (het grootste DOTA 2 toernooi ter wereld) in 2017 een totale prijzenpot te verdelen van maar liefst 24,7 miljoen dollars. In totaal werd tijdens dit toernooi 109 uur gespeeld en keken er wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen mee. Wauw!

Een League of Legends-toernooi in een grote sportarena

 

eSports volgen vanuit huis

Het is voor Nederlandse fans vaak lastig om de grote eSport-toernooien bij te wonen. Om zelf aanwezig te zijn bij een eSports-toernooi moeten supporters namelijk vaak grote bedragen geld neerleggen. Daarnaast worden de meeste grote toernooien in het buitenland georganiseerd, voornamelijk in Azië, Amerika en Duitsland. Gelukkig kunnen liefhebbers hun favoriete teams ook aanmoedigen vanuit hun eigen woonkamer.

Voor de toernooien zijn soms online kaartjes te koop waarmee je de wedstrijden op je eigen computer kan volgen. Maar veel wedstrijden kun je ook gewoon gratis bekijken via streaming websites zoals Youtube of Twitch. Op die manier krijgt iedereen de kans om hun favoriete teams te volgen, vanuit het comfort van hun eigen huis en kost het de kids niet een jaar aan zakgeld.

Kijken jouw kids ook vaak naar Twitch? Vraag eens naar hun favoriete eSports-toernooien of spelers, dat is weer eens een ander onderwerp aan tafel.

eSports in Nederland

Ook in ons eigen nuchtere landje zijn de eSports met een enorme opmars bezig. Zo opende in 2017 de eerste Nederlandse eSports arena in Alphen aan den Rijn. Verder zijn er steeds meer Nederlandse jongeren die gamen als méér zien dan gewoon een leuke hobby.

In 2016 verkocht de Rotterdam Ahoy twee keer uit tijdens een game-evenement en ook in de media komt er steeds meer aandacht voor deze nieuwe tak van sport. Zeker sinds de komst van de E-Divisie, de Nederlandse FIFA-competitie, worden eSports steeds meer geaccepteerd bij het grote publiek. In deze competitie nemen de eredivisieclubs het tegen elkaar op in een digitale voetbalwedstrijd. Elke eredivisieclub heeft z’n eigen gamers. Enkele bekende namen zijn Bob van Uden die voor PEC Zwolle speelt, en Danny Hagebeuk, die voor Ajax de eerste E-Divisie won.

 In onze vorige blog bespraken we de leukste gaming events voor kinderen in 2018, eSports-toernooien horen zeker in dat rijtje thuis. Naast de grote competities en toernooien zijn er in Nederland namelijk ook genoeg kleinere amateurtoernooien waar iedereen aan mee kan doen. Er zijn steeds meer scholen en studies die hun eigen eSport-evenementen organiseren. Ruud Gullit is zelfs een FIFA academie begonnen, Team Gullit, waarmee hij gamers opleid tot FIFA- en mediaprofessionals. Ongelooflijk!

  

Een klein, lokaal eSports-tournament

 

 

De toekomst van eSports: hype, of serieus?

Je hoeft er dus niet vreemd van op te kijken als je kind opeens eSport-competities begint te volgen of zegt dat hij later professioneel gamer wilt worden: hij is niet de enige in Nederland! Maar hoe ziet de toekomst van eSports eruit? Is het een hype die wel weer over zal waaien, of zien we eSports binnenkort als onderdeel op de Olympische Spelen?

 Dat eSports de hype ondertussen voorbij is, kunnen we zonder twijfel zeggen. Een groot gedeelte van de jongeren kijkt graag naar eSports en het aantal evenementen groeit. De nieuwe generatie kijkt naar gamers zoals er naar sporters en artiesten wordt gekeken. Dit zijn echt de nieuwe voorbeelden van de toekomst. Er wordt zelfs overwogen om eSports toe te laten tot de Olympische Spelen in 2024. Dat het zover zal komen valt nog te bezien, maar het geeft wel aan hoe serieus er over eSports nagedacht wordt, zelfs in de wereld van traditionele sport. 

Of je kinderen nu voor de lol of op professioneel niveau gamen, in ons assortiment vinden ze gegarandeerd een spel dat ze geweldig vinden!

Vorige Volgende