Wat zijn de positieve effecten van gamen?

Urenlang op de computer bezig zijn, niet meer naar buiten willen of met vriendjes willen afspreken…. Veel ouders maken zich zorgen over de negatieve invloed van games op kinderen. Maar wist je dat gamen ook positieve effecten kan hebben? Zo kan het verantwoord spelen bijdragen aan de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind. Wij vertellen je er meer over in deze blog.

Gamen en invloed


Gamen heeft invloed, daar kunnen we niet omheen. Te lang voor het beeldscherm zitten, is gewoon niet goed en kan verslaving en agressie met zich meebrengen. Daarnaast is ook het vele zitten een probleem. De jeugd van tegenwoordig beweegt al te weinig en dat is met lang gamen nog eens extra erg.
 

Maar er zijn inmiddels ook andere geluiden. Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat gamen niet perse goed of slecht is, maar dat het afhangt van de mate waarin gegamed wordt, de functie die het gamen heeft en van de kenmerken van het kind zelf.

Nieuw onderzoek laat zien dat zo’n uurtje per dag zelfs aantoonbaar goed is voor jongeren. Pas als de speeltijd oploopt tot meer dan drie uur per dag, dan slaan die voordelen om in negatieve effecten.

Gevolgen voor iedereen anders


Welke gevolgen het gamen voor je kind heeft, is dus afhankelijk van de mate waarin gegamed wordt, de functie die het gamen heeft en van de kenmerken van het kind zelf. Zo maakt het nogal uit of het gamen een manier om te vluchten van school of problemen is of een manier om zo nu en dan even te ontspannen. Of dat je kind zich bijvoorbeeld ook zonder toezicht aan de gemaakte afspraken houdt.

Gamen gezondheid kinderen


Meerdere wetenschappelijke onderzoeken hebben verschillende positieve effecten met betrekking tot gamen en kinderen aangetoond. Zo is spelen goed voor de ontwikkeling van kinderen en dat geldt dus ook voor digitaal spelen. Daarnaast zitten ze vaak lekkerder in hun vel, gedragen ze zich vriendelijker tegenover anderen en kunnen ze beter omgaan met problemen. Zo hebben games onder meer positieve effecten op de eenvoudige en complexe cognitieve functies van kinderen en jongeren. 

Positieve effecten gamen op een rij


1. Veilig om te experimenten
Games bieden de spelers een veilige omgeving om te experimenteren en allerlei rollen uit te proberen.

2. Betere fijne motoriek

Een voor de hand liggend, maar zeker geen onbelangrijk positief effect van gamen: de verbetering van de fijne motoriek. Met name de oog-handcoördinatie wordt er flink door verbeterd.

3. Grotere cognitieve functies

Gamen blijkt een positief effect te hebben op eenvoudige cognitieve functies (zoals ruimtelijk inzicht, geheugen en taalcompetenties) van kinderen en jongeren. Ook levert het een grotere bijdrage aan complexe cognitieve functies (zoals inzicht, probleemoplossend vermogen en ingewikkelde informatie interpreteren) dan andere, meer rustige, speelvormen.

4. Sterker gevoel van motivatie en vaardigheid

Opvallend is verder dat het spelen van games op school de motivatie tot leren versterkt en kinderen hiermee een positievere houding tegenover school ontwikkelen. In zijn algemeenheid hebben kinderen die gamen vaak een sterker gevoel van vaardigheid en prestatie.

5. Vermoedelijk meer sociale effecten

Er zijn aanwijzingen dat gamen positieve sociale effecten geeft, maar hier is nog beperkt onderzoek naar gedaan. Al is het natuurlijk wel zo dat deze resultaten het stereotype beeld van een sociaal geïsoleerde en eenzame gamer nuanceert. Zo lijken kinderen die gamen meer gevoelens van vriendschap, samenwerking en verbondenheid te voelen.

6. Sterkere professionele vaardigheden

Daarnaast blijkt gamen van invloed te zijn op het reactievermogen, werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, doorzettingsvermogen en de creativiteit.  Allemaal vaardigheden waar uw kind later iets aan heeft!

Meer weten over de invloed van gamen op kinderen?

Omdat gamen zowel positieve als negatieve invloeden kan hebben, is het verstandig om goed met het gamen van jouw kind om te gaan. Meer informatie hierover kun je inwinnen met behulp van de driedelige film To game, or not to game gemaakt om ouder en kind elkaar beter te laten begrijpen.

Download de volledige publicatie van het Kennisnet Onderzoeksreeks ICT in het onderwijs Wat weten we over…  effecten van games.

Benieuwd naar de beste games voor kinderen? Lees in dit blog onze top 10 spellen die wij het leukst voor kids vinden.

Vorige Volgende