Waarom is samen gamen met je kind goed?


Gamen heeft veel positieve effecten bij kinderen, zoals wij ook in een eerder blog schrijven. Maar niet alleen de game heeft positieve effecten op je kind. Ook het samen gamen met je kind of kinderen draagt positief bij aan zijn of haar ontwikkeling.

Maar, waarom is samen gamen met je kind dan goed? 


Het is gemakkelijk om een kind alleen te laten spelen. Kinderen zijn er over het algemeen goed in om zichzelf te vermaken. Of ze spelen graag met een vriendje of broertje of zusje.

Natuurlijk leren kinderen ook vanzelf te spelen. Baby’s zijn dol op kiekeboe en houden ervan om iets van je af te pakken, gevolgd door een schaterlach. Vanaf 2 jaar oud leert een kind al samen te spelen en ontdekken ze dat anderen ook een mening hebben en iets op een bepaalde manier willen.

Die ontwikkeling duurt bij het ene kind wat langer dan bij het andere. Maar vanaf 4 jaar ongeveer zoekt een kind vaak iemand anders om mee te spelen. En dat hoeft lang niet altijd een leeftijdsgenootje te zijn! Gamen met een ouder of andere volwassene kan enorm veel toevoegen aan de spelbeleving.

 

Voordelen van gamen met een volwassene


Dat gamen veel voordelen met zich meebrengt voor kinderen is wel bekend (en anders kun je dit lezen in ons eerder geplaatste blog: Kinderen: de positieve effecten van gamen). Maar dat gamen samen met een volwassene nog meer toevoegt is zeker ook waar:

1. Gamen is goed voor de motoriek

Met name de oog-hand coördinatie wordt sterk ontwikkeld door games. Ook het reactievermogen, de snelheid en precisie verbeteren. En gamen is goed voor het ruimtelijk inzicht.

Je kunt je kind helpen met het ontwikkelen van de motoriek door bijvoorbeeld te werken aan timing of te laten zien hoe iets moet. Geef je kind ideeën en tips op een leuke manier en de motoriek zal alleen maar beter worden.

2. Gamen is goed voor de cognitieve ontwikkeling
Kinderen leren informatie op te nemen en te verwerken. Door samen te gamen kun je je kind leren anders naar situaties te kijken, op een manier die het anders nog lang niet zelf had kunnen bedenken.

Ook zijn volwassenen goed in het bedenken van ezelsbruggetjes. Zo kunnen kinderen de geboden informatie nog sneller leren opslaan.

3. Ontwikkelen en stimuleren van fantasie

De fantasie bij jonge kinderen is enorm aan het ontwikkelen. Het is belangrijk om die fantasie ook te stimuleren en met games kunnen kinderen door middel van verhalen en karakters hun fantasie flink laten groeien.

Bij Mindscape kunnen games voor de juiste leeftijd gezocht worden, zodat je kind niet aan beelden en figuren wordt blootgesteld waar het nog niet klaar voor is. We willen natuurlijk niet te veel nachtmerries!

4. Gamen is goed voor de sociale ontwikkeling

Door samen met een volwassene te gamen, zal je kind op een ander, uitdagender niveau interactie ontwikkelen en zal het zich wellicht meer op zijn gemak voelen bij volwassenen. Je maakt samen plezier en je kind leert samen met iemand anders te spelen.

5. Gamen met een volwassene is goed voor je zelfvertrouwen

Door binnen het spel ruimte te laten voor inbreng en ideeën van je kind, leert die om zelfverzekerder te zijn. Een idee voorstellen over het oplossen van een probleem, bijvoorbeeld, kan goed zijn voor het zelfvertrouwen als je er positief op reageert. Probeer het spel niet te veel over te nemen maar laat de ruimte aan je kind.

6. Games zijn interactief

Hoe leuk voorlezen voor je kind ook is, games zijn interactief en betrekken je kind dus nog meer bij het verhaal. Omdat een heleboel nog niet is besloten in het verhaal is het aan je kind om dat verhaal verder te ‘schrijven’.  Dat kan die ontwikkelende fantasie weer stimuleren.

7. Voor sommige games heb je doorzettingsvermogen nodig

Omdat je bij sommige games lange verhalen ontwikkelt, of een bepaald doel moet behalen, heb je ook doorzettingsvermogen nodig.

Als je kind een bepaald doel wil behalen, dan zal het daar nou eenmaal naartoe moeten werken. Als ouder kun je je kind stimuleren om door te zetten als het wil opgeven. Samen kun je dat doel wel behalen!

8. Je leert je kind beter kennen

Door samen te gamen heb je samen plezier, als je het op de juiste manier aanpakt. Niet alleen kun je je kind helpen zich op allerlei gebieden te ontwikkelen, maar je leert je kind ook beter kennen, door je te begeven in zijn of haar belevingswereld. 

Je wordt je bewuster van waar je kind mee bezig is, hoe hij naar bepaalde dingen kijkt, wat hij al snapt en waar hij nog wat hulp nodig heeft. Je kunt de game-situatie ook koppelen aan andere situaties, bijvoorbeeld als je samen op de fiets zit: “Hé kijk! Daar is die prinses uit dat spel!” Of: ”Kun je in het echt ook zo goed een komkommer snijden?”

9. Gamen is echt niet alleen maar binnen of op de computer

Wees niet bang dat gamen met je kind betekent dat je nu ook urenlang moet gaan schieten of suffe puzzeltjes moet oplossen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten games voor verschillende leeftijden. En je kunt altijd een game op de computer afwisselen met een Pokémon Go wandeling of een app op de tablet waar je bijvoorbeeld muziek mee kunt maken.

10. Plezier is verslavend!

Bang dat gamen verslavend is? Plezier is verslavend! Een introvert kind kan net zo goed verslaafd raken aan boeken lezen en daar geïsoleerd van raken. Maak van gamen een moment van sociale interactie, leer je kind nieuwe dingen en laat jezelf ook meer leren over je kind. Veel plezier!

Ben jij nu heel benieuwd welke spellen een positieve bijdrage kunnen hebben op de ontwikkeling? Wij hebben er alvast een aantal voor je op een rijtje gezet:

Zit er iets leuks voor jullie bij? Heel veel plezier met samen spelen! 

 

 

Vorige Volgende