Waarom gamen kinderen eigenlijk zo graag? Veel kinderen, en dan vooral jongens, blijken dol te zijn op gamen. Dat is niks nieuws. Ook meisjes gamen steeds meer. Niet alleen op de computer of op de console, maar tegenwoordig natuurlijk ook steeds meer op de telefoon of op de tablet. Wat maakt nou dat ze soms úúúúrenlang naar een scherm kunnen –en willen- staren? Daar zijn verschillende redenen voor!
Makers van games spelen natuurlijk graag in op die redenen, waardoor gamen misschien soms als negatief wordt ervaren door de ouders, maar dat hoeft echt helemaal niet zo te zijn! Ben je benieuwd naar waarom mensen en kinderen graag gamen en wat het doet voor de belevingswereld van je kind? Lees hier dan meer over waarom gamen zo leuk is!
Er zijn natuurlijk vele facetten in het leven, van een volwassene en van een kind, die uitdagend zijn, zoals werk, school, vriendschappen, sporten, etc. Maar games zijn zeker ook een leuke uitdaging! Het plezier van deze uitdaging maakt games zo populair. Het is natuurlijk ook een uitdaging waarvoor je zelf kiest, in tegenstelling tot de opdrachten die je krijgt op school of van je coach.
Veel games, of het nou puzzelgames zijn, racespelletjes, een game met een verhaal zoals The Legend of Zelda, Kingdom Hearts of LEGO City Undercover, zijn uitdagend. Je kind wil een bepaald doel bereiken en wel zo snel en/of goed mogelijk. Je wilt beter of sneller worden en winnen! Het is ook fijn om een game in je eentje te spelen zodat je geen indruk hoeft te maken op anderen of het gevoel hebt dat je afgaat. En games met een goed verhaal wil je natuurlijk ook gewoon uitspelen, zoals bij Ico; je wilt het einde zien, net bij een goede film.
Steeds beter worden
Al heeft je kind een game al eens uitgespeeld, het kan een uitdaging blijven, bijvoorbeeld om meer punten (of wat die specifieke game ze ook noemt) te halen, zoals bij een Mario. Het kan altijd beter! Of sneller, zoals bij racegames. Je wordt in ieder geval getriggerd om je eigen score te verbeteren. Ook al kan het lijken alsof je kind geobsedeerd is door een spel, het is natuurlijk ook leuk om jezelf uit te dagen en steeds beter te worden! Wie weet druppelt deze gerichtheid wel door in schoolresultaten of later op het werk, als je het goed aanpakt. Boden school en werk maar dezelfde leuke uitdaging die een computerspel biedt!
Daarnaast is de ontspanning en ontsnapping van het vaak drukke, dagelijkse leven ook een welkome afwisseling. Een uurtje per dag ontsnappen in een interactieve fantasiewereld is, in tegenstelling tot een boek of een film, waarbij je het verhaal voorgeschoteld krijgt, een heerlijke tijdsbesteding. Deze ontsnapping en ontspanning zijn fijne redenen en een game te spelen.
Games prikkelen de fantasie
Even ontsnappen aan de dagelijkse realiteit en doen alsof je iemand anders bent! Games kunnen een heerlijke, fantasievolle ontsnappingswereld bieden aan kinderen. Je kunt bijvoorbeeld je agressie uiten in een computerspel in plaats van op school. Er is na al die jaren trouwens nog steeds géén bewijs dat kinderen agressiever worden van het spelen van agressieve videogames. Het uiten van agressie in een schietspel, het spelen van een grote stoere gespierde reus in een vechtspel, het supersnel racen op een racebaan in een toffe auto, doen alsof je een undercover agent bent, het is allemaal fantasie! Er zijn voor de jongere kinderen ook genoeg leuke spellen om de fantasie te prikkelen en op een interactieve manier te genieten van verhalen en sprookjes.
Online en offline spelen met vrienden
Iets dat veel platforms en games tegenwoordig bieden is meer en meer interactie met anderen. Op veel consoles kun je samen met vriendjes en vriendinnetjes spelen, online en offline. Zo kunnen je kind en een vriendje of vriendinnetje echt naast elkaar zitten en samen een game spelen, maar ze kunnen ook vanaf andere locaties samen spelen.
Zo zie je tegenwoordig een hoop online vriendschappen ontstaan van kinderen met andere kinderen uit andere landen en andere culturen. Opvallend is ook dat vooral het Engels van kinderen die veel online zijn duidelijk beter is! Hoe leuk is het wel niet voor je kind om vriendjes in heel veel landen te hebben. En dat allemaal door de gedeelde liefde voor een videogame.
Beetje stoer doen mag toch best?
Is een spel heel populair? Is het net uitgekomen en heeft jouw kind het al, of speelt je kind het veel en is hij of zij er heel goed in? Een beetje de bink uithangen op school mag af en toe toch best? Waardering krijgen van anderen is natuurlijk altijd leuk. Zolang je kind weet, net als met merkkleding of andere dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn, dat het grenzen heeft, vinden wij dat je af en toe best de held van de groep mag zijn.
Spelen is gewoon leuk!
Gamen is spelen en spelen is leuk. Of je nou buiten een potje voetbal speelt of binnen een rondje racet op de computer met een vriendje, het is allemaal spelen. Je laat je kind ook niet tot diep in de nacht buiten voetballen, dus zolang je duidelijke grenzen stelt is er niks aan de hand. Ongeveer een uurtje per dag gamen is echt prima. Ben je benieuwd naar hoe je grenzen stelt? Lees dan onze eerdere blogposts over dit onderwerp!
Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen én hun ouders genieten van gamen. Daarom bieden we verantwoorde games aan die de fantasie en het doorzettingsvermogen van kinderen prikkelen en ontwikkelen. Speel eens samen een game! Je zult je kind op een hele nieuwe manier leren kennen. Straks krijg je er zelf ook nog plezier in…